Een kasteel en mens in gevecht met vogels

Gepubliceerd op 3 april 2022 om 13:41

We zijn bijna klaar met onze blogs over onze laatste reis naar Zuid-Florida. Er zijn nog twee bezoekjes die we willen uitlichten. Beiden bezoeken kun je zien als extreem en bijzonder. Die willen we je niet onthouden. We gaan het hebben over Coral Castle, een bezienswaardigheid in de buurt van Homestead, en Robbie’s, een plek op Islamorada bekend als ‘home of the world-famous tarpon feeding'.

 

Coral Castle

Op een van de dagen tijdens ons verblijf in Miami hadden we wat tijd over. We besloten naar Coral Castle te gaan. Het ‘kasteel’ is gebouwd door Edward Leedskalnin in het begin van de vorige eeuw. Het was bedoeld voor zijn geliefde, Agnes Scuggs. Zijn gevoelens werden helaas niet op zelfde wijze beantwoord want het meisje die in eerste instantie had toegegeven met hem te trouwen liet hem de dag voor het huwelijk in de steek.

Even over het ‘kasteel’. Het is geen bouwwerk zoals wij dat kennen. Het heeft geen dak, geen kamers met muren of meubilair van hout en stof. Het geheel is gemaakt van koraalsteen. Of het nu gaat om een bed, tafel, stoel of keuken. 

Edward heeft blokken van koraalsteen naar deze site laten vervoeren. Vervolgens heeft hij deze blokken bewerkt tot een meubelstuk of ornament. Alles in de openlucht, afgeschermd door een hoge muur rondom het terrein met heuse stenen draaideur als toegangspoort. Op het terrein staat een torentje waar je twee kamertjes vindt. Daar leefde Edward tijdens het jarenlange zwoegen om dit project te voltooien. Elke keer in de hoop dat Agnes zich bij hem zou voegen.

Het is een bijzondere collectie van bizarre maar ook heel mooi gebeeldhouwde koraalsteen.

 

Het terrein mag je niet op je eentje ontdekken. Dit kan alleen via een rondleiding. Je start met een video over de geschiedenis van deze plek. Daar leer je iets meer over Edward en over hoe hij dit allemaal heeft gerealiseerd. Daarna volgt de rondleiding.

Ik weet niet of alle gidsen hier zijn als degene die wij hadden maar onze gids was een bijzonderheid op zich. We waanden ons al direct na aanvang in een zeer dramatisch toneelspel. De gids sprak met zeer luide stem, vol gebaren, alsof ze op een podium voor een enorm groot publiek stond. Elk verhaal werd zo dramatisch verteld dat de bezoekers verbaasd reageerden en soms wat ongemakkelijk gniffelend ronddraaiden. 

 

Onze zeer luid declamerende gids

In het begin was het best vermakelijk. Ze bracht de verhalen op een grappige manier. Maar na een tijdje werd het echt teveel. Als je een uur naar een overdreven luid declamerende persoonlijkheid moet luisteren dan is dit best een opgave.

Coral Castle is indrukwekkend als je de feiten erachter hoort. Het is een romantisch verhaal waar je even stil van wordt. Een bezoekje waard dus maar wees voorbereid op een bijzondere gids.

 

Robbie's - Islamorada

Het tweede bezoek wat ik nog wil aanhalen is het bezoek aan Robbie’s. Een van de bekendste plekken op Islamorada, onderdeel van de Florida Keys. Je kunt deze plek niet beschrijven in één woord als restaurant, visvoederplaats, winkel etc.. Het is een verzameling van dat alles. Je vindt er grappige winkeltjes, barretjes, een restaurant, een bak waar je tarpon (soort vis) kunt voeren, grote en kleine voorwerpen die een glimlach op je gezicht brengen en heel heel heel veel pelikanen.

 

Een grote boei markeert het terrein van Robbie's

Robbie’s ligt op een prachtige plek. Net naast een van de karakteristieke bruggen van de Key’s en aan de golf van Mexico. Het is een plek die hoort bij de Keys. Een grote boei markeert Robbie's  en is goed te zien vanaf de Overseas Highway. Het thema is water, zee en vissen. Er is een verzameling kleine kiosken te vinden waar je allerhande curiosa kunt kopen die hiermee te maken hebben, vaak met een grappige ondertoon. Een groot gebouw huisvest een overdekt restaurant dat overloopt in een buitenterras waar je kunt eten terwijl je geniet van de omgeving. Naast het restaurant is een kleine pier. Daar is een bak waar je tarpons kunt vinden. De attractie is dat je deze mag voeren. Daar betaal je dan wel voor. Wil je alleen kijken op de pier dan mag dat maar ook dat kost een paar dollars.

 

Overal vind je bij Robbie's grappige teksten op bordjes en zo

In het water en in en om de pier zijn tientallen pelikanen te vinden. Dat zag er zo leuk uit dat ik besloot om een kaartje te kopen om de pier op te kunnen lopen. Ze leken redelijk tam en het zag er naar uit dat je heel dicht bij ze kon komen.

En, ik moet zeggen, dat was geweldig. Zo dichtbij deze machtige vogels was ik nog nooit geweest. Ze fladderde tegen je aan, totaal niet bang voor je. Je kon ze zonder problemen op de foto zetten. Het leek alsof ze voor je poseerden. Ze vlogen af en aan. Geweldig.

 

Het was geweldig tot ik me bewust werd van de mensen om me heen.

Ik zag dat er mensen waren die dit allemaal niet zo leuk vonden. Op de een of andere manier hadden ze bedacht dat de pier van hen was en niet van de pelikanen. Ze schopte de vogels op zeer agressieve wijze. Ik keek vol ongeloof toe, totaal van slag wat ik zag gebeuren. Ik riep iets van dat dit toch niet kon maar geen enkele reactie. Ik keek om mij heen en zocht naar steun. Een enkele toerist reageerde net als ik maar de meeste negeerde onze reactie totaal. Verbijsterd starend naar het tafereel ontdekte ik dat een van de mishandelaars een medewerker was van Robbie’s. Een nog groter ongeloof bekroop me. Hoe is het mogelijk dat iemand zich zo gedraagt tegenover een dier. Nou ja, tegenover wat of wie dan ook.

Na wat gesprekken hoorde ik dat men zo’n last heeft van de beesten dat dit standaard gedrag is van de medewerkers maar ook de toeristen. Ik werd er gewoon een beetje ziek van. Ik ben echt geen softie maar dit ging me vele malen te ver.

Ons bezoek aan Robbie’s was tot dan toe een leuke belevenis maar dit heeft een zeer negatieve stempel op alles gedrukt. Een goede recensie geven lukt me dan ook niet na wat ik heb gezien.

Ben je tegen geweld, houd je van dieren, dan is dit niet de beste plek om naar toe te gaan.

 

Geen leuke zin om mijn verhalen over onze reis af te sluiten. Daarom voeg ik nog maar een laatste positiever stukje toe. Want overall was de reis meer dan geslaagd en geweldig om op terug te kijken.

 

Als ik iemand mag adviseren over een reis naar Zuid-Florida en de Florida Keys dan zou dat zijn: Ga hier een keer naar toe. Het is zeer de moeite waard om een paar weken door te brengen. Het geeft je een ultiem vakantiegevoel. Het maakt niet uit waar je van houdt. Is dit natuur dan kom je volledig aan je trekken. Wil je zon, zee, strand? Geen probleem, het is er. Zoek je cultuur? Ook dat is in overvloed aanwezig. Kortom, een heerlijke bestemming.

 

Onze volgende reis

In het najaar staat een volgende reis gepland naar de VS. Dit keer gaan we naar Denver en omgeving. Houd de site in de gaten. Zodra het zover is gaan we weer bloggen en meer informatie over deze reis toevoegen.