We mogen

Gepubliceerd op 2 maart 2022 om 18:01

We mogen. Wat een heerlijke zin na bijna twee jaar en vier voorgaande pogingen. Gisteravond getest, nu vier uur voor vertrek op Schiphol. Ja, vier uur. Dat is wel even wat anders dan voor Corona. De tijd dat je twee uur van te voren je mocht melden is duidelijk over.

 

Schiphol

Onze vlucht vertrekt om 11.00 uur. Toen ik boekte dacht ik, heerlijk op een normale tijd reizen, geen nachtbraken dit keer. Nou dat kon ik dus vergeten. Vijf uur mijn bed uit, zes uur de deur uit en zeven uur op Schiphol.

Het inchecken verloopt goed, geen gedoe. De medische papieren, bewijs van inentingen inclusief booster en een negatieve testuitslag, worden geaccepteerd. We mogen door naar de douane en veiligheidscheck en dat gaat gelukkig ook heel snel. We hebben dus ruim de tijd voor een ontbijtje, kopje koffie en wat winkelen.

Een uur voor opstijgen zitten we bij de gate. Ineens verschijnen allerlei karretjes met laptops om ons heen. Daarachter een persoon met een jasje aan van Schiphol. In het begin lopen er zo’n drie rond. Willekeurig, of misschien is dat mijn interpretatie, schieten ze mensen aan. Ook ons. Of we even onze medische papieren willen overhandigen anders mogen we straks niet instappen. Dat hadden we toch al gedaan is mijn respons. Ja klopt, maar dit is dubbele  controle. We doen braaf wat ze vragen want we willen natuurlijk wel op vakantie. Na verloop van tijd volgen vele andere karretjes. Op een gegeven moment lopen er wel zo’n tien rond. We worden nog een aantal keer gevraagd of we onze papieren willen laten zien. Als we zeggen dat we al door een karretje zijn gecontroleerd lopen zonder moeite door zonder te checken of dit ook echt zo is. Vreemde situatie. Maar ach, als deze acties iemand zijn schijnveiligheidsgevoel verhoogd dan houden we die maar tevreden.

 

De vakantie begint

We vertrekken nu echt. We zitten in een half leeg toestel. Blijkbaar is het reizen naar Amerika toch nog een dingetje. Wel lekker en heel lang geleden dat we dit hebben meegemaakt. Tijdens het reizen kunnen we languit liggen over de vier stoelen in het midden. Heerlijk even slapen, hoe relaxed is dat. Oké wel met een mondkapje, maar dat nemen we voor lief. Door het onverwachte extra dutje komen we heel uitgerust in Miami aan. Ook daar gaat alles heel vlot en in no time staan we buiten met onze huurauto. Op zoek naar ons hotel en die vinden we gelukkig ook heel snel. De vakantie kan echt beginnen.

We hebben een lijstje gemaakt van wat we willen doen. We zijn vast van plan om deze de aankomende 3,5 week af te werken. Ben zo benieuwd hoe we Amerika gaan ervaren midden in Corona tijd. Daar ga ik de volgende weken over bloggen, onze ervaringen en belevenissen, wat we zien en wat we daar over kunnen vertellen.

Corona en Miami

Voor nu kan ik al wel samenvatten wat Corona voor littekens in Miami en omgeving heeft nagelaten.  Deze blog schrijf ik namelijk na afloop van onze reis.

Er is een enorm arbeidstekort. Corona heeft echt een slag geslagen op de arbeidsmarkt. Veel werkers zijn ontslagen of zijn ziek geworden. Niet te spreken over de vele doden die er zijn gevallen. Heel veel winkels en restaurants zijn gesloten of onderbezet qua personeel. Even gaan eten ergens is niet zo makkelijk als voorheen. De meeste restaurants bezorgen alleen of je kunt er wat afhalen. Fysiek een plekje vinden om uit eten te gaan is daarom heel lastig. Tot de pandemie en alle maatregelen over zijn moet je daar dus rekening mee houden als je naar Miami gaat. Ik heb een vermoeden dat dit zo’n beetje geldt voor heel Amerika. We hebben verschillende Amerikanen vanuit andere staten gesproken en die gaven aan dat deze problemen bij hen ook spelen.

 

Daar komt bij dat de Amerikanen slecht zijn gevaccineerd. Als ik het goed begrepen heb is maar 30% volledig gevaccineerd. Daar tegenover staat dat je je overal kunt laten testen, antigenen of PCR, maakt niet uit. En als je dit doet bij een door de overheid erkende teststraat is dit bovendien gratis. Zo anders dan bij ons. Daar praat je al gauw over zo’n 80 euro voor een test die nodig is voor reizen. In Amerika betaal je dus niets. Je meldt je vooraf aan via een site (https://testing.nomihealth.com/)  en je gaat naar de locatie met een QR code. En dat is het. Je ontvangt de uitslag binnen 24 uur keurig in de mail.

Houd er rekening mee dat Corona maatregelen ter plaatse veelal niet gehandhaafd worden. Men raadt net als bij ons aan afstand te houden en binnen een mondkapje te dragen. Dit wordt alleen gehandhaafd binnen overheidsorganisaties, nergens anders. Advies is om zo veel mogelijk buiten te blijven dan loop je het minst risico mijn inziens. Met dit in je achterhoofd is het mogelijk om een heerlijke vakantie te hebben in Miami.

Meer lezen over onze reis naar Florida

Zoals eerder gezegd publiceer ik de aankomende weken verschillende blogs over onze reis naar Florida. Wil je weten wat we gezien en beleefd hebben, houd dan onze Facebook pagina in de gaten of kijk regelmatig op deze site.