Corona, reizen, vouchers ...

Gepubliceerd op 9 juli 2020 om 00:00

De datum dat we dit jaar naar Amerika zouden gaan ligt alweer een aantal weken achter ons. Het moment dat we besloten niet te gaan was al veel eerder, ergens in maart, kort na de dag dat ik op de radio het bericht hoorde dat Trump aankondigde de grenzen dicht te gooien. 

 

Mijn eerste gedachte was toen ik het bericht van Trump hoorde: Dat loopt echt niet zo'n vaart.
Het was nog in de periode dat ik en heel veel anderen dachten dat Corona een hele nare griep was. Een griep die binnen een betrekkelijk korte tijd wel weer over zou waaien. 

Het duurde niet lang voor mijn visie op het virus drastisch veranderde. Van de één op de andere dag begreep ik dat het allemaal veel serieuzer was. Door de vele tegenstrijdige berichten in de media besefte ik dat we met een serieus monster te maken hebben waar niemand nog het fijne van weet. Het kan nog wel jaren duren voor we alle feiten kennen van het virus. En het kan ook nog een hele lange tijd duren voor het onder controle is.
We namen een besluit. Frans en ik slaan dit jaar onze vakantie naar Amerika over. 

Eerlijk gezegd was een mailtje van British Airways de aanleiding voor ons besluit. Zij stuurde een bericht waarin werd aangekondigd dat je zonder kosten je vlucht kon annuleren als je het niet prettig vond om te reizen met alle ontwikkelingen rond Corona. Nou ja, zonder kosten, je kreeg een voucher die je binnen een jaar mocht opmaken. Dit was de eerste keer dat ik hoorde van een voucher. Het was nog ver voor in Nederland de reisorganisaties los gingen met het uitreiken van vouchers. Hoe dan ook maakte het aanbod van British Airways het een stuk makkelijker voor ons een besluit te nemen We annuleren en vestigen onze hoop op volgend jaar.

 

Er was nog wel een dingetje met de camper. Die hadden we geboekt via Travelhome. Zoals gezegd was het uitreiken van vouchers nog geen gemeengoed in Nederland. Dus door die te annuleren moesten we zelf voor de kosten opdraaien. We besloten het verlies te nemen van de aanbetaling. Wat mij betreft was de toekomst te onzeker.

Het werd al gauw duidelijk dat ik er niet naast zat met mijn inschatting dat reizen naar Amerika niet verstandig was. Sterker, kort na ons besluit ging Nederland in lockdown en deed Trump daadwerkelijk de grenzen op slot.

Tot mijn grote verrassing ontving ik een berichtje van Travelhome eind april. Ondanks dat we geannuleerd hadden in het tijdperk dat je nog niet gebruik kon maken van een voucher, kregen we met terugwerkende kracht een voucher voor onze geannuleerde reis. Top Travelhome, ik kom bij jullie terug.

Ondanks de vouchers en het vooruitzicht dat we mogelijk volgend jaar een mooie reis kunnen maken was ik toch wat somber. Daarbij kwam dat het gaandeweg tot me doordrong dat het wel leuk is om een voucher in bezit te hebben maar wat als de prijzen voor reizen volgend jaar enorm omhoog gaan? 

 

We namen een besluit. We boeken alvast de vlucht voor volgend jaar maar nu voor de maand april. Rijkelijk vroeg in het jaar, met het risico dat de temperaturen wat lager zijn maar wel met het voordeel dat de natuur in volle bloei is. British Airways had nog een paar data beschikbaar waar de tarieven gelijk waren aan onze eerder geplande reis van 2020. Boeken dus, maar niet voor we de garantie kregen dat als het helemaal verkeerd loopt dat we gratis kunnen annuleren. Dat is namelijk een reële situatie waar ik rekening mee hou. 

De vlucht is inmiddels geboekt en het is nu voorzichtig uitkijken naar de reis van volgend jaar. Het wordt een andere reis dan die we voor dit jaar hadden gepland maar wel weer een die ons langs heel veel Nationale en State Parken voert. De aankomende tijd ga ik de reis plannen. Wat vast staat is dat we starten in LA en met een camper reizen. Ons eigen huisje op wielen waar we zo ver mogelijk weg kunnen blijven van grote groepen mensen. Een heerlijke grote camper waar zonder moeite de anderhalve meter samenleving met de rest van de wereld kan worden gehanteerd.