Tropisch Nashville

Gepubliceerd op 14 september 2019 om 12:18

Het is natuurlijk maar net hoe je het bekijkt, maar we hebben het getroffen met het weer. In heel Amerika is het weer van slag. Globaal weergegeven, aan de westkust is het koud, het sneeuwt op plekken waar het normaal lekker aangenaam zonder jassen weer is, in het midden woedt een zeer ernstig stormfront met extreme wateroverlast met bovendien op sommige plekken verwoestende tornado's. en dan de plek waar wij zijn, de oostkust, daar is het extreem warm. En met extreem warm bedoel ik temperaturen van 30 tot wel boven de 40 graden.

Als ik moet kiezen tussen deze drie varianten dan kies ik toch voor de laatste oftewel de plek waar wij nu zijn.Natuurlijk is extreme hitte ook niet ideaal om iets te doen, en zeker niet als je in een stad bent. Al dat beton maakt het nog erger. Op zo'n moment vraagt het om aanpassing van de plannen. Wij hadden het plan om de stad zoveel mogelijk wandelend te verkennen. Maar dat gaat het niet worden. Het is vandaag zo'n 35 graden plus, met een gevoelstemperatuur van ongeveer 40 graden.

Sightseeing met de Hop on Hop off

Het is onze laatste dag in Nashville en tot nu toe hebben we nog maar een heel klein stukje gezien van de stad. We besluiten gebruik te maken van een Hop on/Hop off bus. Uitstappen waar we willen om iets te bekijken en tussendoor lekker onder de airco van a naar b. Zo kunnen we comfortabel toch nog een heleboel zien.

We zijn redelijk op tijd in de stad. We hebben de eerste shuttle vanmorgen gepakt die vertrok vanaf de camping. Het is iets na negenen en we hebben kaartjes op zak voor de Hop on/Hop off. Samen met een flinke hoeveelheid flessen water stappen we in de bus, een soort van ouderwetse Trolley met een zeer enthousiaste gids die het doet voorkomen dat Nashville de beste stad van Amerika is. Het ligt in het zuiden, men leeft hier zoals het hoort volgens de zuidelijke normen en, zo maakt hij ons duidelijk, dat is echt de enige manier zoals men zou moeten leven. Ik probeer me te concentreren op wat ik zie onderweg en niet te luisteren naar zijn nog al dubieuze uitspraken. Na een korte tijd besluiten we uit te stappen bij de State Capitol en daar het een en ander te verkennen. Buiten dat de omgeving er hier interessant uitziet zijn we lekker verlost van de vervelende gids.

Foto's: 1 State Capitol Building  2. Farmers Market

State Capitol en Farmers Market

De State Capitol ligt boven op een heuvel, Capitol Hill, en torent zo'n beetje uit boven de stad. Hierdoor heeft het mooie gebouw een nog statiger voorkomen als dat het al van zichzelf heeft. Voor het gebouw is een parkje en een War Memorial Auditorium met een architectonisch indrukwekkende binnenplaats. We lopen wat rond en besluiten naar de achterzijde van de State Capitol te lopen. Aan de achterzijde van het gebouw heb je prachtig uitzicht over de stad. We zien beneden het Bicentennial Capitol Mall State Park liggen, een groot park waar je wordt meegenomen naar de geschiedenis van Tennessee en waar je een 200 voet grote granieten kaart van de staat kunt bekijken. Ook is er een World War II Memorial te zien en nog veel meer. We besluiten hier naar toe te lopen. Best een opgave in deze hitte want er is nauwelijks beschutting. Op het moment dat we bij het park aankomen is ons water op en snakken we naar een beetje koelte. We lopen richting het kantoor van de park. Niet veel geluk, want het is door omstandigheden gesloten vandaag. Langs het park ligt de Farmers Market. We besluiten door te lopen en daar wat beschutting te zoeken.

Al lopende nemen we ook het besluit het park te laten voor wat het is. Het is gewoon te warm om te gaan wandelen, ondanks dat er wel genoeg bomen zijn in het park. Zelfs de Farmers Market is maar een fractie van wat het normaal is, een paar lokale ondernemers trotseren de warmte. Hierdoor ziet deze doorgaans levendige omgeving er wat armzalig uit. Toch kun je zien dat als deze plek vol standjes zou staan het een leuke en gezellige plek is om naar toe te gaan. We lopen door naar het deel van de markt wat in een afgesloten gebouw ligt. Hier vind je allerlei ondernemers die met lokale producten lekker gerechten bereiden. Je kunt er van alles en nog wat eten en het is er gezellig druk. Dit komt vast door het tijdstip, het loopt al tegen lunchtijd, maar ook door de airconditioning, het is namelijk een heerlijk koel toevluchtsoord.

Foto's: Marathon Village

Marathon Village

Na wat gegeten te hebben stappen we weer in de bus, die stopt voor de deur van de Farmers Market. We besluiten een keuze te maken uit de vele dingen die je kunt zien in Nashville. De hitte beperkt onze lust om te ontdekken. Een van de dingen die ik absoluut wil zien is Marathon Villlage. Dit complex ligt net iets buiten het centrum en is een verzameling van oude gebouwen waar allerlei creatieve activiteiten plaatsvinden. Het gebouw is geweldig, de omgeving inspirerend, de winkeltjes en alles wat creatief moet zijn vallen wat tegen. Toch is het heel leuk om te bezoeken. Er is een wirwar aan gangen die je naar verrassende delen van het complex leiden. Het heeft het industriële karakter behouden wat het extra leuk maakt. Dit complex is absoluut een bezoekje waard.

Foto's: 1. Het Parthenon, 2. Belmont Mansion

Universiteit en Belmont Mansion

We pakken weer de bus en gaan nu richting de universiteit. Deze ligt een eindje uit de buurt. We komen onderweg het Parthenon tegen. Ja, net zoals in Griekenland, het is een exacte kopie. Binnen in het gebouw is een museum gevestigd. Daar hebben we geen zin in. We laten ons lekker rondrijden en het we bekijken het indrukwekkende gebouw van buiten. Als we bij de universiteit komen luisteren naar een dit keer gezellige gids die zonder persoonlijke mening geanimeerd verteld over alles wat we hier zien.

Uiteindelijk stappen we uit bij Belmont Mansion, ook onderdeel van de universiteit. Dit gerestaureerde herenhuis, ook wel bekend als het Acklen House, is het grootste overgebleven huis uit de tijd van de Amerikaanse burgeroorlog.Het huis behoorde toe aan Adelicia Hayes Franklin Acklen Cheatham die leefde tijdens de burgeroorlog. Ze werd weduwe tijdens deze oorlog en moest haar gezin zien te onderhouden. Adelicia onderhandelde in het geheim met zowel de Unie als de Zuidelijke autoriteiten om haar katoen te verkopen. Zij staat bekend als een vernieuwende en visionaire vrouw. Tijdens een tour door het huis leer je meer over haar leven. Omdat het al later op de dag is doen we die niet. Simpelweg omdat we anders het risico lopen om de bus terug naar de stad te missen.

Foto's: 1. Broadway, 2. Dakterras van Tootsies

Broadway

Terug in de bus is het op naar Broadway in downtown Nashville. We hebben wel zin in een koel drankje en we willen ook iets meekrijgen van de gekte in deze straat. Voordat we hier naar toe gaan stappen we nog even binnen bij het Johnny Cash museum. Leuk maar ik denk dat we te moe zijn van de warmte om echt alles in ons op te nemen. Boven is het Patsy Cline museum, daar kun je niet in met het kaartje van het Johnny Cash museum ondanks dat het allemaal onder een dak is. We laten het voor wat het is en gaan snel door naar Broadway wat om de hoek ligt.

We lopen Broadway op en worden omvergeblazen door enorme herrie. Uit elk café en restaurant komt geluid. Als je binnen bent dan hoor je wat er wordt gespeeld, allemaal live bandjes die een optreden verzorgen, soms country, soms rock. Buiten klinkt het als een herrie waar je gek van wordt. Alles hoor je door elkaar en het lijkt of iedereen elkaar probeert te overstemmen. De straat hangt vol met kleurige neonreclame en je ziet hier alleen maar vrolijke mensen. We worden gevraagd door een portier om bij Tootsie wat te gaan drinken. Hij geeft aan dat de rooftop terrace een heerlijk plekje is op dit moment. We hebben dorst dus we nemen zijn aanbod aan. We klimmen de drie lange trappen op en ploffen neer bij de bar. Er speelt een band moderne country muziek. Lekker, de drank is koel, de waaiers zorgen voor een heerlijk windje en de sfeer is goed.
Een mooie afsluiting van een slopend warme dag.

Hop on Hop Off

Nog even over onze Hop on Hop off: In Nashville is dit een goede manier om de stad te verkennen. De bussen stoppen regelmatig en je hoeft nooit lang te wachten op de volgende bus. Zeker omdat de bezienswaardigheden niet op loopafstand van elkaar liggen helpt het je snel van de ene naar de andere bezienswaardigheid te gaan zonder zelf te hoeven zoeken.

De volgende blog gaat over onze tocht naar Memphis. Een ander plekje in Tennessee waar muziek heel belangrijk is.