Ons plekje is gereserveerd

Gepubliceerd op 26 april 2018 om 14:03

Morgen is het Koningsdag en we zien her en der al mensen hun plekje reserveren voor de vrijmarkt. Ons plekje is ook gereserveerd voor morgenochtend. Niet op straat maar in het vliegtuig. Vandaag konden we inchecken en dat hebben we dan ook direct gedaan. De stoelen had ik al gereserveerd tijdens het boeken van de vlucht. Als het goed is hebben we mooie ruime plekjes voorin het vliegtuig.

Nee, niet Business Class, maar Economy Comfort. Net iets breder en met meer beenruimte dan in de gewone Economy Class en een stuk goedkoper dan Business Class. Heerlijk, heb je tenminste het gevoel dat je niet als een haring in een ton wordt vervoerd naar de andere kant van de wereld. De vlucht duurt ruim 11 uur dus wat comfort kan geen kwaad. Het wordt wel vroeg opstaan want we moeten rond 7 uur op Schiphol zijn.

Nog even alle reserveringen van de hotels nagelopen en de route die we gaan volgen. Bij het einde van de route aangekomen kreeg ik even de schrik van mijn leven. Net voor we San Francisco aandoen was ons plan Yosemite NP te bezoeken. We horen zulke prachtige verhalen over dit park dat we dit echt niet willen missen.

 

Komende vanaf Death Valley kun je via twee kanten naar Yosemite NP rijden. Via de westkant van het park of via de oostkant. De oostkant biedt de meest gevarieerde route. Prachtige landschappen, heuvels, hoge bergen, mooie velden en meren wisselen elkaar af. Bij Lee Vining kun je via de 'East Entrance' het nationale park in. Er loopt vandaar een prachtige weg van oost naar west, Tioga Road, met de meest spectaculaire uitzichten. Bij het plannen van de reis zag ik wel dat deze weg in de winter gesloten is maar bij mij loopt de winter van ergens in november tot eind maart, begin april. Wij reizen in het tweede deel van mei dus dat zou geen probleem moeten zijn, zeker niet als je ziet dat het eind april al rond de 26 graden is in het park. Van alles en nog wat over deze route opgezocht maar nergens gezien dat het in mei niet mogelijk zou zijn te reizen via deze weg. Deze prachtige route daarom via deze weg vastgelegd, hotels geboekt en we keken uit naar een bezoek aan het park.

Waarom mijn oog er nu op valt en bij het plannen niet, geen idee, maar het blijkt dat het helemaal niet vanzelfsprekend is dat de weg in mei open is. Sterker nog, het is meestal zo dat deze pas begin juni wordt opengesteld. Jeetje, wat een gedoe, hier moeten we dus wat mee.

Een andere route pakken, via de westkant van het park, waar het wel mogelijk is het park in te rijden, betekent een behoorlijk aantal extra kilometers en gaat af van de tijd die we in het park willen doorbrengen. Misschien moeten we het er gewoon op gokken. De kans, gebaseerd op historische gegevens, is ongeveer 33 procent dat Tioga Road open is. Maar wat als we te maken krijgen met de overige 67% kans dat 'ie gesloten is?

Ik heb uiteindelijk besloten een alternatieve route in te 'bouwen'. Eentje die nog steeds de mogelijkheid biedt om de oorspronkelijke route te volgen mocht de weg vroeg open wordt gesteld maar die ook een leuk alternatief biedt als dat niet zo is. Komt het uiteindelijk erop uit dat we niet naar Yosemite NP gaan dan moeten we de aankomende jaren nog maar een keer deze kant op, ook geen straf lijkt me.