Op bezoek bij de Navajo

Gepubliceerd op 14 juli 2023 om 11:35

We verlaten Lake Powell en rijden richting Monument Valley. Dat is een mooie route die door afwisselend landschap gaat. Het is vooral een agrarisch gebied afgewisseld door woestijnlandschap. Bijzondere rotspartijen flankeren de weg. Het duurt niet lang voor we aankomen bij Monument Valley, een prachtige plek die indruk blijft maken.

We zijn hier eerder geweest maar toen als toeristen die dachten 'we rijden hier even langs dan hebben we het gezien'. Achteraf vonden we het zo zonde dat we niet meer tijd hadden uitgetrokken voor het bezoek dat we nu besloten nog een keer op bezoek te gaan en twee nachten hier door te brengen. Op die manier hadden we de mogelijkheid om een excursie te maken naar het 'achterland' waar de Navajo wonen en waar je alleen onder begeleiding naar toe mag. 

Zodra je aankomt op de US163, de weg vanaf Kayente die naar het monument loopt, zie je het landschap veranderen. Karakteristieke butes en mesas doemen op. Je waant je in een oude Hollywood Movie waar je elk moment verwacht dat er een cowboy of indiaan op een paard voorbij komt rijden. Op een gegeven moment kom je aan bij een Navajo Indian Market. Vanaf daar heb je al prachtig uitzicht op Monument Valley. Heb je geluk dan zie je hier ook nog een man op een paard rondrijden, of in ons geval, rondlopen. Dat maakt het plaatje perfect. 

De vorige keer dat we hier waren verbleven we een nachtje in het View Hotel, het hotel dat midden in het park ligt. Enorm duur maar zo prachtig dat het het geld dubbel en dwars waard is. Zeker als je geen tijd hebt om lang in het park te verblijven. Je hebt fenomenaal uitzicht op de monumenten vanuit elke kamer. 

View Hotel gezien vanaf het park

Nu hebben we besloten, ook omdat we met een camper reizen, om te overnachten op de camping bij Goulding's Lodge. Deze ligt tegenover het Monument. Deze lodge was ooit de plek waar filmcrews verbleven om opnames te maken in dit gebied.
Met name vele western movies zijn hier opgenomen. John Wayne was een van de grote westerns acteurs die hier vaste gast was en dat zie je terug op deze plek. Maar ook wat 'modernere' films zijn hier opgenomen zoals Back to the Future III en Wild Wild West.

Vooraf dacht ik dat de camping verscholen lag achter rotsen zodat je geen uitzicht had op de omgeving maar ik werd aangenaam verrast.

Het is een prachtige kleine camping met werkelijk geweldig uitzicht, weliswaar in de verte,  op Monument Valley. Ik moet er wel direct bijzeggen, dat hadden wij. Ons plekje keek recht tussen de rotsen door naar het monument. En dat was een voorrecht want dat was zeker niet het geval op de andere plekjes.

Uitzicht vanaf ons kampeerplekje op Monument Valley

Vanaf de camping rijdt een op afroep gratis shuttle naar Goulding's Lodge. Daar kun je wat eten in het restaurant en naar het museum. Ben je hier, ga hier naar toe. Het is enorm leuk. Je ziet welke films hier zijn opgenomen, je ontdekt de verhalen over hoe de lodge is ontstaan en je hebt daarnaast prachtig uitzicht op de omgeving.

Zoals gezegd hadden we een excursie geboekt om zo meer te zien dan de vorige keer. We werden opgehaald door een lid van de Navajo stam die ons door het park reed in een open jeepachtige wagen. De excursie volgt de scenic route door het park waar iedereen overheen mag rijden maar slaat halverwege af naar het gedeelte waar je alleen mag komen onder begeleiding. Je ziet in de verte wat hogans, de traditionele hutten van de Navajo, en je hebt een ander uitzicht op de monumenten dan langs de openbare route. 

Je brengt een bezoek aan verschillende bijzondere plekken waar je prachtige rotstekeningen kunt zien en op natuurlijke wijze ontstane bogen. Natuurlijk ontbreekt een bezoek aan een nederzetting van de Navajo stam niet. Je mag een hogan van binnen zien waar een bewoner je iets vertelt over de geschiedenis van de stam en uitleg geeft over verschillende voorwerpen die zij gebruiken. 

De excursie is zeker de moeite waard waarbij ik het bezoek aan de nederzetting, die helaas maar kort duurde, het hoogtepunt vond. 

Het zal je niet ontgaan zijn dat Frans en ik van fotograferen houden. Dat was tijdens deze tocht best lastig. Onze excursie startte om 8 uur in de morgen waarbij ik dacht dat het licht best oké zou zijn. Dat was niet het geval. Ik zou iedereen aanraden, als je graag mooie foto's wilt maken, om het park of nog vroeger te bezoeken of tegen de avond. Het licht is dan vele male mooier. Gelukkig hebben we nog wel wat foto's kunnen maken maar de foto's tijdens ons flitsbezoek van de vorige keer zijn stukken mooier omdat we rond zonsondergang het park bezochten en zo gebruik konden maken van het zogenaamde 'gouden uur'.

Vooraf was ik een beetje bang dat het bezoek een soort van anticlimax zou worden. Dat gebeurt natuurlijk gauw als je eerder ergens bent geweest en toen diep onder de indruk was. Het verrassingseffect is weg en dat maakt wat uit. Maar ik moet zeggen dat dit niet het geval was. Ik heb net zo genoten en was nog steeds diep onder de indruk van deze plek. Het feit dat het park net als tijdens de rest van onze reis vol stond met prachtige voorjaarsbloemen heeft zeker meegeholpen.

Morgen gaan we door naar Petrified Forest. Ik heb daar niet echt hoge verwachtingen van. We hadden de tijd om hier langs te gaan dus waarom niet. Op elk plekje is altijd wel iets moois te zien. In de volgende blog vertel ik over dat bezoek.