Joshua Tree NP, prikkelend mooi

Gepubliceerd op 30 juni 2023 om 18:00

Vanaf Banning is het maar een klein uurtje rijden om bij Joshua Tree National Park te komen. Dat is onze bestemming vandaag. Over dit park heb ik zoveel verschillende recensies  gelezen dat ik enorm benieuwd ben hoe wij het park ervaren. 

Direct al bij het binnenrijden valt op dat het een prachtige omgeving is. Heuvelachtig met overal Joshua Tree's. Wat meetelt is dat het voorjaar is en dat niet alleen de bruine en groene begroeiing te zien is maar ook bloeiende cactussen in prachtige lila en gele kleuren. 

We besluiten de Scenic Drive oftewel Park Boulevard te nemen. Zo komen we langs alle belangrijke bezienswaardigheden die in het noorden liggen.  

Onderweg zijn er voldoende momenten waar je kunt stoppen om een korte of langere wandeling te maken. Helaas is het weer extreem heet. Lang wandelen zonder enige schaduw gaat het niet worden. We maken dus steeds maar korte wandelingen maar dat maakt het niet minder leuk. De wandelingen die we maken zijn een kilometer of iets meer. Net genoeg om niet te smelten en lang genoeg om mooie dingen te zien. 

Met name halverwege de scenic drive wordt het heel mooi. Daar vind je zomaar vreemd gevormde rotspartijen. Met wat fantasie kun je hier van alles in zien. Ook is het bijzonder dat deze rotspartijen zijn opgebouwd door, zoals het lijkt, gestapelde rotsblokken die soms vervaarlijk overhangen. Je vraagt je af hoe lang ze zo blijven liggen en vooral, hoe zijn ze daar gekomen?

Langs deze rotsen kun je lekker wandelen. Ze bieden heerlijke schaduw en je ziet er de leukste vogels rondfladderen. 

Aangekomen bij Cap Rock, na ongeveer tweederde van de route te hebben gevolgd, vind je een afslag naar Key View Road. Niet alleen brengt deze weg je naar een geweldig uitkijkpunt maar het voert je ook langs een veld, Juniper Flats,  met de grootste concentratie Joshua Trees. 

Aan het einde van Key View Road kom je aan bij het hoogste punt van het park, Key View. Vanaf hier heb je adembenemend uitzicht over het zuidelijk deel van Californië, de Mojave dessert en het Sierra Nevada met zijn met sneeuw bedekte toppen. Alhoewel die voor een groot deel vandaag in de wolken liggen.
Hier kun je ook een korte wandeling maken. Het is iets klimmen maar omdat het hoog gelegen punt de temperatuur wat naar beneden brengt is het goed te doen. Hoe dan ook is het een aanrader.

Wil je hier naar toe, houdt er wel rekening mee dat er maar een kleine parkeerplaats is voor auto's en een drietal parkeerplekken voor de wat grotere RV's. 

Inmiddels is het al ver na lunchtijd en we hebben nog een lange weg te gaan. We willen via het zuiden het park verlaten en zo naar onze camping in Palm Springs rijden. Vanaf nu overal stoppen om korte wandelingen te maken zal niet lukken. We moeten dus keuzes maken. Dat blijkt niet moeilijk te zijn.

We besloten dat we hoe dan ook Skull Rock wilden zien. Deze rots, die lijkt op een skelet, schijnt een ware bezienswaardigheid te zijn. Daar aangekomen is de parkeerplaats overvol. Onze 30 foot camper kunnen we hier absoluut niet kwijt.
Kort hierna is de afslag naar het zuiden van het park. Daar ligt Arch Rock, die willen we ook wel graag zien. Helaas, hetzelfde verhaal, een overvolle parkeerplaats. 

Ik denk dat het komt omdat het 's middags is. In de morgen was het overal een stuk rustiger. De wereld is wakker en dat maakt het een stuk drukker en lastiger om zomaar even ergens te stoppen. 

Het is niet anders. De keuze is voor ons gemaakt. We besluiten door te rijden naar het zuiden waar de cholla cactus velden zijn te vinden. En gelukkig daar is het ook druk maar een stuk minder dan in het noorden. Ik denk omdat dit toch wel een beetje ver van de gebaande route ligt. 

Vooraf had ik me niet veel voorgesteld van cholla cactus maar daar aangekomen werd ik  aangenaam verrast. Ze waren echt bijzonder om te zien. Voor mij zelfs een stuk interessanter dan de Joshua Tree. Het leken wel een soort 'alien' planten. Zulke rare vormen en kleuren en bizar groot, werkelijk geweldig.

We lopen hier een tijdje rond waarbij we er voor zorgen dat we geen van de cactussen aanraken want die zijn behoorlijk giftig. Een huisdier meenemen in dit veld mag dan ook niet.

Na een tijdje bevangt de hitte ons weer en we besluiten dat het tijd wordt om door te rijden richting het zuiden. We gaan op weg naar Cottonwood Springs, een kleine oase in deze droge omgeving. Mijn verwachting is hoog van deze plek. Wat ik erover had gelezen was dat het een adembenemende mooie omgeving is, groen met mooie planten, vogels en insecten. Nou, dat viel tegen.

Het is dan zeker een oase met een heel klein beetje water en wat enorme palmbomen maar daar houdt het echt mee op. We zien her en der een vogeltje maar dat zijn dezelfde die we al eerder hebben gezien in het park.

We zijn hier, samen met een Amerikaans gezin, de enige die de plek bezoeken. Het ligt natuurlijk ook een eind uit de buurt van de overige bezienswaardigheden maar al zou dat niet zo zijn dan denk ik dat de bezoekersaantallen hier echt niet veel hoger waren geweest. Het valt simpelweg tegen.

Al met al kan ik wel zeggen dat Joshua Tree National Park een prachtig park is om te bezoeken. Ik zeg er wel direct bij, ga niet in de zomermaanden maar probeer zo vroeg mogelijk in het seizoen te gaan. Dat heeft twee voordelen:

  1. Het is dan aangenaam qua temperatuur zodat je lekker kunt wandelen en
  2. Je vindt het park in prachtige kleuren zoals op de foto hieronder en aan het begin is te zien.