Scenic Byway 12 - Grand Staircase-Escalante National Monument

In het zuidelijk deel van Utah ligt het Grand Staircase-Escalante National Monument. Deze streek is in 1996 uitgeroepen tot een nationaal monument door Bill Clinton. Het gebied is opgedeeld in 3 gedeeltes, the Grand Staircase, Kaiparowits en Escalante Canyons. Slingerend door het noordoostelijk deel van het National Monument, tussen Bryce Canyon NP en Capitol Reef NP,  loopt UT12. Rijdend over deze weg kom je langs vele bijzondere plekjes. Men noemt deze weg daarom niet voor niets de mooiste Scenic Byway in Utah.
Heb je de tijd, pak dan ook Highway 89 die langs het zuiden van dit monument loopt. Dit is de beste route om Grand Staircase gedeelte van het monument te bezoeken.

De drie delen van het monument

The Grand Staircase

Dit gebied ligt in het Zuid-Westen van het monument en is alleen per auto bereikbaar via US89, de weg die loopt van Kanab naar Page. De naam van het gebied refereert aan het landschap dat trapsgewijs in vijf lagen omhoog gaat. Elke laag heeft een eigen kleur., grijs, bruin, roze, zalm en wit.

Aiparowits

Zodra de 'trappen' van The Grand Staircase een hoogte hebben bereikt van zo'n 1675 meter gaat het gebied over in de Aiparowits. Deze  hoogvlakte ligt in het midden van het nationaal monument en staat bekend om de prehistorische opgravingen en fossielen uit het tijdperk Krijt. Je vindt hier ook versteende bossen. 

foto gemaakt door: Phliar

Escalante Canyons

In het oostelijk deel van het nationale monument loopt de Escalante River. Deze rivier kronkelt via diepe canyons door het gebied. Er zijn hier geen verharde wegen en het is grotendeels lastig toegankelijk. Toch zijn er een aantal trails voor degene die houden van een uitdaging. In dit gebied zijn ook prehistorische schilderingen te vinden.

foto gemaakt door: John Fowler

Klik op een icoontje voor meer informatie

Beste tijd om het park te bezoeken

Van mid april tot en met mid oktober is de temperatuur aangenaam tot warm. Dit is dan ook de beste tijd om  het park te bezoeken. Houd er rekening mee dat In de maanden juni, juli en augustus het vaak meer dan 30 graden is.
De overige maanden zijn aanzienlijk kouder. Van november tot februari is de kans op sneeuw en/of vorst groot.

Visitor Centers

Het park kent vier visitor centers:

 • Escalante Interagency Visitor Center
  In dit bezoekerscentrum, midden in het plaatsje Escalante,  vind je o.a. informatie over de lokale geologie en het ecosysteem van het monument. Je kunt er de laatste info krijgen over de condities van de weg maar ook uitgebreide informatie over de vele trails die het monument rijk is.
 • Kanab Visitor Center
  Dit bezoekerscentrum bevindt zich in het Paria River District in Kanab, Utah, en biedt interpretatieve displays gericht op 'traces in time', waaronder zowel geologie als archeologie binnen het monument.
 • Cannonville Visitor Center

  Dit bezoekerscentrum biedt interpretatieve exposities m.b.t. de geografie, de geschiedenis van de indianen en de pioniers in het monument. Je kunt hier weerberichten, wandelaanbevelingen en wegrapporten verkrijgen. Dit is geen overbodige luxe aangezien het aan de noordkant van Cottonwood Canyon Road ligt, een ruige en schilderachtige 75 km lange onverharde weg die Utah UT-12 verbindt met US-89. Het bezoekerscentrum van Cannonville is in de wintermaanden gesloten.

 • Big Water Vistor Center

  Het visitor center is gelegen tussen Kanab en Page, langs Highway 89. Het is een geweldige plek om te stoppen als je van rotsen, dinosaurussen of beiden houdt! Je vindt er verschillende paleontologische tentoonstellingen. Sinds 2005 zijn veertien nieuwe dinosaurussoorten uit het Monument en één uit Utah State Land ten noorden van Big Water gevonden. Dit maakt dat het Monument een van de meest productieve plekken is om nieuwe dinosaurussoorten in Noord-Amerika te vinden!

 

Langs de route

Rijdend vanuit het westen, net na de afslag richting Bryce National Park, start de scenic byway.  Vanaf hier voert de route je door het het Aiparowits gedeelte. Zodra de weg naar het noorden afbuigt kom je langzaamaan in het Escalante Canyons gedeelte terecht. Naast het prachtige uitzicht onderweg zijn er nog een aantal leuke dingen te zien en te doen langs Ut12.

Leuk om te bezoeken

 • Kodachrome Basin State Park Visitor Center
  Dit is de plek om alle informatie te krijgen over dit bijzondere State Park. 
  Helaas is de website van dit park niet toegankelijk vanuit Europa. Ben je in Amerika, dan kun je de website wel bekijken. Gelukkig is er wel informatie te vinden op utah,com.
 • Devils Garden
  Deze plek bevat enkele van de meest iconische rotsformaties van het Escalante gebied, waaronder Metate Arch, en talloze hoodoos. Er is hier geen speciaal pad om deze plek te verkennen. Kies simpelweg een pad uit de verzameling van kriskras paden die hier aanwezig zijn.
 • Anasazi State Park Museum
  Je vindt dit museum in het stadje Boulder. Het ligt midden in Anasazi State Park. In dit park vind je de ruïnes van een oud Indiaans dorp. Het staat ook bekend als de Coombs-site. Het museum heeft allerlei items die te maken hebben met het oude indiaanse dorp on display. 

De volgende stops zijn alleen via Highway 89 te bereiken:

 • Paria Townsite
  Deze oude movieset is nu een ghosttown. Het is in 2006 volledig afgebrand. Er staan nog wat ruínes en er zijn wat borden met uitleg over de site. Waarom het toch leuk is om te bezoeken? Vanaf hier is het uitzicht fenomenaal op The Grand Staircase. Houd er rekening mee dat de weg naar Paria over een dirt road gaat. 
 • Johnson Canyon Western Movie Set
  Dit is ook een oude movieset. Alleen hier zie je nog wat oude gebouwen staan. De weg ernaartoe is geasfalteerd waardoor het makkelijk te bereiken is. 

 

Uitkijkpunten 

Al rijdend kom je verschillende uitkijkpunten tegen. Het is een aanrader om daar even te stoppen en te genieten van het spectaculaire uitzicht. Rijdend vanuit het westen kom je ze in deze volgorde tegen:

 • Powell Point Vista
 • Upper Valley Graineries
 • Head of the Rocks Overlook
 • Calf Creek Overlook
 • The Hogback
 • Homestead Overlook
 • Steep Creek Overlook
 • Larb Hollow Overlook.

 

Wandelen

Hieronder vind je een selectie van een aantal korte wandelingen. Zorg dat je altijd voldoende water bij je hebt. Het kan in de zomermaanden enorm heet worden en er is niet altijd schaduw voor handen.
Voor de start van de wandelingen, klik op de overzicht kaart van het monument.

Er zijn nog veel meer wandelingen/trails in Grand Staircase-Escalante National Monument. Voor informatie hierover kun je terecht bij de verschillende visitor centers.

 

Mossy Cave Trail

Deze korte wandeling van 1.3 km, voert je door het noordelijk deel van Bryce Canyon NP. Je ziet de hoodoos van het park, een waterval en een overhangende rots die lijkt op een grot.

Klik hier voor de route en details van de wandeling

Panorama Trailhead

Een wandeling van 4,7 km in Kodachrome Basin State Park  Er is weinig schaduw onderweg. Je hebt een mooi zicht op de omgeving en de verschillende rotsformaties. 

Klik hier voor de route en details van de wandeling

Angel's Palace Trail

Deze wandeling is 2,3 km lang en start in Kodachrome Basin State Park . Langs de route zijn prachtige uitkijkpunten over het landschap.

Klik hier voor de route en details van de wandeling

Grosvenor Arch Trailhead

Dit is een kleine wandeling van 300 meter. Het voert je langs twee natuurlijk gevormde bogen/arches.

Klik hier voor de route en details van de wandeling

Petrified Forest Nature Trail

Korte wandeling van 3,1 km lengte die door het Escalante Petrified Forest loopt. Naast mooie natuur kom je ook versteend hout (oftewel petrified wood) tegen.

Klik hier voor de route en details van de wandeling

Cedar Wash Arch Trail

Deze 3,5 km lange wandeling biedt prachtig uitzicht op de omgeving en leid je naar een mooie boog/arch.

Klik hier voor de route en details van de wandeling

Lower Calf Creek Falls Trailhead

Een wat langere wandeling van 9,2 km brengt je naar de Lower Calf Creek Falls, een prachtige waterval. Onderweg kom je langs mooie natuur en het pad is omgeven door kliffen en Navajo-zandsteen. De route voert je ook langs prehistorische rotsschilderingen.

Klik hier voor de route en details van de wandeling

Singing Canyon Trail

Singing Canyon Trail  is een wandeling van 500 meter en staat bekend om zijn akoestiek. Je loopt op een pad omringd door 25 meter steile rotsen aan weerszijde die prachtig gekleurd zijn in de kleuren rood, paars  en roze.

Klik hier voor de route en details van de wandeling

Bezoek een slotcanyon

Het monument is rijk aan slot canyons (smalle kloven die door water of modder zijn uitgesleten). Voor informatie hierover verwijzen we je naar de verschillende visitor centers. Een bezoek aan een slot canyon kan risico's met zich meebrengen. Vooraf goed geïnformeerd zijn is dus essentieel.