Op bezoek bij Elvis

Gepubliceerd op 28 september 2019 om 13:05

Om ons heen zie ik tientallen, misschien wel honderden campers. We staan op de camping van het landgoed Graceland. Aan de overkant van de straat ligt het huis van Elvis Presley. Naast de camping is een gigantisch parkeerterrein met daarachter het immense Elvis Presley's Memphis complex waar restaurants en musea's zijn te bezoeken.

Ondanks dat de omgeving er niet echt gezellig uit ziet heerst hier een vrolijke en enthousiaste sfeer. Alle bezoekers hebben hetzelfde gemeen, ze willen met eigen ogen zien waar Elvis, The King of Rock and Roll heeft gewoond met als bonus meer te weten komen over zijn leven en werk.

En dat willen wij natuurlijk ook. We verlaten de camper met onze kaartjes op zak voor een bezoek aan het landgoed. Het ticket dat wij hebben is een zogenaamde Elvis Experience tour. Dit geeft toegang tot alle musea en het huis van Elvis, met een extra aanvulling voor een bezoek aan de vliegtuigen. Er zijn ook andere entreekaartjes te koop, waaronder een tweetal VIP tours waar je net even iets meer ziet dan met een gewone tour.

We komen aan bij het Elvis Presley's Memphis complex. Daar is ook het ticketoffice gevestigd en functioneert als startpunt voor de tour door de Graceland Mansion. Alles gaat op tijd en onze tour start zo rond half elf. We lopen vooraf nog even wat rond en zien dat er na het bezoek aan de Mansion nog aardig wat te ontdekken valt in dit complex. Goed vooruitzicht.

Het is zover, we mogen de bus in naar de Mansion. Het is aan de overkant van de straat maar vanwege de logistiek en veiligheid is gekozen om bezoekers te vervoeren per bus. Snap ik best want om naar de overkant te komen moet je een immens drukke meerbaanse weg oversteken. Je merkt dat iedereen op positieve manier gespannen is in de bus. We komen aan en zien het huis. In mijn verbeelding woonde Elvis in een gigantisch landhuis ergens aan de rand van Memphis aan een mooie beboste laan. Het is een landhuis maar het ziet er een stuk minder groot uit dan in mijn verbeelding. Er staan veel bomen maar het huis staat langs de grote drukke weg. Mijn beeld wordt hierdoor wel bijgesteld. Ondanks alles komt het geheel wel heel vriendelijk en uitnodigend over. Het huis is een oude woning die ooit gebouwd is door dr. Thomas Moore en zijn vrouw in 1939. Elvis kocht het landgoed in 1957 en leefde hier tot aan 1977 toen hij hier dood werd aangetroffen. Er staat een groepje mensen voor de voordeur waardoor het moeilijk is een mooie foto te nemen van het huis. Het is wachten tot zij naar binnen gaan. Uiteindelijk lukt het, we kunnen een aantal foto's maken.

Voordat je naar binnen gaat krijgt iedereen een audioset die je tijdens de tour door het huis uitleg geeft over alles wat je ziet. De bezoekers worden in kleine plukjes toegelaten tot de Mansion. En dat is absoluut nodig. Het is namelijk helemaal niet zo groot binnen.

Ik zeg dat het allemaal wat klein overkomt maar dat geldt alleen voor de oppervlakte van de kamers. Die zijn eigenlijk doorsnee te noemen. Als je bedenkt dat het huis zo'n 23 kamers heeft in het totaal begrijp je waarom het een Mansion wordt genoemd. Dat er zoveel kamers zijn zie je niet als je aan de voorkant van het huis staat, aan de achterzijde is het een ander verhaal, daar zie je dat er overal is aangebouwd.

Foto's:  1. zitkamer met doorkijkje naar de vleugel  2. eetkamer  3. keuken 
 4. Jungle room  5. Media Room (in het souterrain)  6. Pool Room (in het souterrain)

Binnen mag je vrij rondlopen over de begane grond en het souterrain zolang je maar achter de gespannen koorden blijft. De bovenverdieping is afgesloten voor het publiek, deze is alleen toegankelijk voor de erfgenamen, zelfs niet voor het bezoek wat zij soms meenemen naar het huis. Vanuit de centrale hal waar de zit- en eetkamer aan liggen leiden gangetjes je langs niet al te grote maar knusse ruimtes, zoals de keuken, de slaapkamer van de ouders van Elvis, de beroemde Jungle Room, de media room en poolroom. Allemaal ingericht zoals je dat verwacht van deze King of Rock and Roll; kamers vol bijzondere items en tierelantijnen.

Elvis hield van paardrijden. Aan de achterzijde zijn stallen waar de paarden stonden. Helemaal achter en naast het huis is een weiland waar je nog steeds paarden ziet lopen. Los van het huis is aan de achterzijde het kantoor gelegen waar de manager en vader van Elvis werkten. Daar is ook een spelletjes kamer en een fitnessruimte. De volgende ruimte die op het terrein ligt is een museum. Hier zie je allerlei persoonlijke items van Elvis. Heel veel foto's, meubels met een verhaal en nog heel veel spulletjes die Elvis gedurende zijn leven heeft gebruikt. Ook zie je hier de babykamer van Lisa Marie Presley. Bijzonder dat zoveel bewaard is gebleven.

Buiten ligt een klein zwembad met daarachter een meditatietuin. In deze tuin, rondom een kleine vijver, ligt Elvis en zijn familie begraven.

De tour is echt de moeite waard. Zeker omdat je in je eigen tempo alles kunt bekijken. Het is nergens te druk, misschien even op het moment dat je het huis binnengaat, maar voor de rest kun je op je gemak alles goed bekijken . En dat is best een prestatie als je bedenkt dat er hordes mensen buiten staan die om de zoveel minuten naar binnen worden gelaten.

Het is weer terug naar het Elvis Presley's Memphis complex. Ook hier zijn weer heel veel mensen. Dit gedeelte bestaat uit een heleboel gebouwen die soms aan elkaar geschakeld liggen. Er is een groot fastfood restaurant ingericht als een diner uit de jaren vijftig en die de naam draagt van de moeder van Elvis. Maar wat de grootste trekpleister is zijn de verschillende musea. Er is zo veel te zien. Je kunt alle auto's en motoren zien die iets te maken hebben gehad met Elvis. Natuurlijk is hier ook de beroemde roze Cadillac te zien. Maar er zijn echt tientallen auto's en motoren te bewonderen.

Eén museum staat in het teken van de tijd dat Elvis in het leger diende. Tot het kleinste ding is bewaard gebleven. De grote hal staat boordevol zaken over deze tijd. Een ander museum gaat over Lisa Marie en weer een ander over zijn Hollywood tijd. En dan zijn er nog een aantal musea met andere thema's. Het is heel apart dat er zoveel verschillende musea vol kunnen staan met zaken die met één man te maken hebben.

Naast het grote complex staat een tweetal vliegtuigen die Elvis in bezit had, waaronder de Lisa Marie. Deze kun je bezoeken maar dan moet je wel een apart entreekaartje kopen. Alles in de vliegtuigen is afgeplakt met plastic. Maar denk je dit laagje weg dan zie je wat een luxe het moet zijn geweest aan boord, zeker als je bedenkt dat deze vliegtuigen in de jaren zestig en zeventig zijn gebouwd.

Al met al is deze plek voor Elvis liefhebbers een must om naar toe te gaan, maar ook voor degenen die helemaal niet zoveel op hebben met deze artiest is het een geweldig plek om te bezoeken.