One small step in Alabama

Gepubliceerd op 17 augustus 2019 om 10:08

Vanaf Lookout Mountain is het maar een kort stukje voor we Alabama inrijden. Op de een of andere manier had ik een beeld van armoede en achterstand in deze staat. Zo op het oog is niets minder waar. De huizen, de tuinen, de wegen, gewoon de hele omgeving, is heel netjes onderhouden. Het ziet er welvarend en mooi groen uit.

De rit is prachtig, door heuvelachtig landschap en mooie vergezichten. Na een tijdje rijden komen we aan bij Scottsboro. We besluiten hier even te stoppen. Lekker een kopje koffie drinken ergens aan het water.

Scottsboro heeft een mooi stadspark, Jackson County Park genaamd wat gelegen is aan het grote Guntersville Lake. Al na vijf minuten nadat we de afslag hebben genomen, doemt het grote meer op. We zoeken een mooi plekje en parkeren de camper. Voor ons zien we een heerlijke schommelbank met uitzicht op het water. Stoeltjes uitklappen is dus niet nodig. We genieten als schommelend van het prachtige uitzicht en een heerlijk kopje koffie.

Na een half uurtje besluiten we weer door te gaan. We zijn tenslotte op weg naar Huntsville, beter gezegd, het U.S. Space & Rocket Center. We hebben maar beperkt tijd. ’s Avonds worden we verwacht in Nashville op de vooraf besproken camping.

Snel door dus. Gelukkig duurt het niet lang voor we er zijn. Terwijl we de borden volgen naar het Space Center zien we in de verte al een enorme raket opdoemen.

U.S. Space & Rocket Center

Dit is leuk. Alles wat te maken heeft met ruimtevaart heeft zowel Frans als mij altijd geboeid. We hebben al eens uitgebreid het Kennedy Space Center op Cape Canaveral bezocht. Daar heb je zeker een dag nodig om een globale indruk te krijgen van wat daar allemaal te zien is. Die plek heeft iets magisch. Hiervandaan kun je naar de ruimte reizen en dat is nog steeds geen alledaagse aangelegenheid.

Huntsville is ook een bijzondere plek als het gaat om de ruimtevaart. Hier is ooit het American Space Program gestart eind jaren vijftig. Omdat de ruimtevaart zo'n stempel heeft gedrukt op Huntsville waardoor zelfs de stad in de volksmond omgedoopt is tot Rocket City, heeft men In 1970 besloten een museum en educatie centrum te openen in Huntsville, het U.S. Space & Rocket Center. Het bezoek aan het Kennedy Space Center heeft ooit diepe indruk op ons gemaakt. Ik hoop dat het bezoek van vandaag zo’n zelfde indruk achterlaat.

We parkeren onze camper op de speciale parkeerplaats voor grote voertuigen. Ruimte zat, dus we kunnen snel op weg. De hemel is strak blauw en het is behoorlijk warm. Een groot gedeelte van de bezienswaardigheden van het Space Center is buiten, zonnig weer is daarom mooi meegenomen. Gelukkig zijn er ook veel bomen. Dat is wel zo prettig, want de temperatuur is inmiddels opgelopen tot zo’n 35 graden+.

Buiten op het terrein

Buiten staan verschillende raketten, een prototype van de Spaceshuttle en verschillende militaire voertuigen, helikopters en vliegtuigen. Ook zie je een Apollo Lunar Module en zijn er mogelijkheden om te voelen hoe het is om in de ruimte te zijn door in één van de simulatoren te stappen. Ben je Amerikaans staatsburger dan is het zelfs mogelijk deel te nemen aan een rondleiding met een bus. Het terrein van het Center is namelijk een stuk groter dan je op eigen houtje kunt verkennen. Met de bus stop je bij verschillende testlocaties en je ziet heel wat meer dan in het museum. Vanwege veiligheidsaspecten is dit voor de toerist die geen staatsburger is geen optie. Jammer, daar had ik graag aan deelgenomen.

Binnen in het museum

Het museum is mooi en logisch opgezet. Je wordt via een verhaallijn meegenomen door de tijd. Van het begin van het ruimtevaarttijdperk tot nu krijg je via beelden, korte teksten en onderdelen van de verschillende voertuigen en raketten, uitleg over hoe het allemaal tot stand is gekomen. Dit wordt aangevuld met leuke anekdotes en andere memorabilia die de tijdgeest weergeven waarin men toen verkeerde. Ook is het kantoor van Wernher Von Braun nagebouwd. Deze nogal controversiële, van oorsprong Duitse, wetenschapper heeft veel werk verricht voor het American Space Program. Voordat je het museum in gaat krijg je de gelegenheid een film te zien in de grote bioscoopzaal.

Een kleine kopie

Het complex is eigenlijk een kleine kopie van het Kennedy Space Center in Florida. Dit maakt dat we een beetje teleurgesteld zijn. Het bezoek is leuk maar zeker geen hoogtepunt. Waren we nooit op bezoek geweest bij het Kennedy Space Center dan weet ik zeker dat we het geweldig hadden gevonden. Kortom, heb je nooit Kennedy Space Center bezocht, of zijn je verwachtingen niet zo hoog als die van ons, dan is het U.S. Space & Rocket Center absoluut een bezoekje waard.

Na een paar uurtjes de verschillende exposities te hebben bekeken en buiten de vele voertuigen en raketten te hebben gezien, besluiten we dat het welletjes is. We pakken de camper en gaan op weg naar Nashville.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.