UT12 Grand Staircase-Escalante

In het zuidelijk deel van Utah ligt het Grand Staircase-Escalante National Monument. Deze streek is in 1996 uitgeroepen tot een nationaal monument door Bill Clinton. Het gebied is opgedeeld in 3 gedeeltes, the Grand Staircase, Kaiparowits en Escalante Canyons. Slingerend door het noordoostelijk deel van het National Monument, tussen Bryce Canyon NP en Capitol Reef NP,  loopt UT12. Rijdend over deze weg kom je langs vele bijzondere plekjes. Men noemt deze weg daarom niet voor niets de mooiste Scenic Byway in Utah.

The Grand Staircase-Escalante National Monument

Het gebied wordt beheerd door de Bureau of Land Management, in het kort de BLM genaamd. De meeste National Monuments worden beheerd door de National Park Service (NPS) maar daar waar om meer gaat dan alleen beheer van de historie of natuur, waar het ook gaat over werkgelegenheid, beheer van bronnen etc, is de BLM het aangewezen orgaan. Zij zorgen voor een goed evenwicht tussen toerisme en lokale bevolking, tussen zorg voor het ecosysteem en werkgelegenheid. 

In 1996 is het hele gebied uitgeroepen tot nationaal monument. Dit zorgde al snel voor problemen. Een groot aantal toeristen kwam dit bijzondere gebied bezoeken en dit bracht een behoorlijke dosis vervuiling met zich mee. En dat terwijl de bevolking in het gebied beperkt werd in het uitbreiden van de industrie en andere vormen van werkgelegenheid omdat deze voor teveel vervuiling zou zorgen.

Spanningen ontstonden en men kwam in 2017 tot een oplossing, deel het gebied op in 3 gebieden, tussen die drie gebieden kan de lokale economie zonder bijzondere restricties groeien, de toerist heeft nog steeds veel te zien en voldoende bewegingsruimte. 
60% Van het oorspronkelijke gebied is nu opgedeeld in:

The Grand Staircase

Dit gebied ligt in het Zuid-Westen van het monument en is alleen bereikbaar via US89, de weg die loopt van Kanab naar Page. De naam refereert aan het landschap die trapsgewijs in vijf lagen omhoog gaat. Elke laag heeft eigen kleur van grijs, naar roze, zalm en wit.
Dit gedeelte valt dus buiten de bezienswaardigheden die te zien zijn langs UT12. Maar heb je tijd dan is de UT89 een aanrader om toe te voegen aan de route over UT12,

Aiparowits

Zodra de 'trappen' van The Grand Staircase hun hoogte hebben bereikt van zo'n 1675 meter gaat het gebied over in de Aiparowits. Deze  hoogvlakte ligt in het midden van het nationaal monument en staat bekend om de prehistorische opgravingen en fossielen uit het tijdperk Krijt. Je vindt hier ook versteende bossen. 

foto gemaakt door: Phliar

 

Escalante Canyons

In het oostelijk deel van het nationale monument loopt de Escalante River. Deze rivier kronkelt via diepe canyons door het gebied. Er zijn hier geen verharde wegen en het is grotendeels lastig toegankelijk. Toch zijn er een aantal trails voor degene die houden van een uitdaging. In dit gebied zijn ook prehistorische schilderingen te vinden.

foto gemaakt door: John Fowler

Over de highway, UT12

Komend vanuit het westen, net na de afslag richting Bryce National Park, start de scenic byway.  Vanaf hier voert de route je door het het Aiparowits gedeelte. Zodra de weg naar het noorden afbuigt kom je langzaamaan in het Escalante Canyons gedeelte terecht. Onderweg zijn verschillende uitkijkpunten die de moeite waard zijn. Naast het prachtige uitzicht op die plekken zijn er nog een aantal leuke dingen te zien en te doen langs Ut12. Hieronder zie je een lijstje van wat je tegenkomt rijdend vanuit het westen naar het noorden.

Foto banner gemaakt door: U.S. Geological Survey