Nashville

Music City, oftewel Nashville, ademt muziek. Je vindt er talloze cafeetjes waar musici hun talent showen. De stad heeft een groot aantal musea met als thema kunst, muziek en geschiedenis die teruggaat tot de vroege dagen van Amerika. Het is de laatste jaren uitgegroeid tot een grote stad met veel hoogbouw. Broadway is 'The Place to Be' om de belangrijke muziekscene te ervaren. Al lopend over straat hoor je daar uit alle hoeken en gaten muziek komen.  

Vandaag:

NASHVILLE 7 dagen weersverwachting

De stad

Nashville ligt aan de rivier de Cumberland. Het was tot een aantal jaren geleden een echte plattelandsstad waar de focus lag op muziek. Met name Country muziek speelt in Nashville een grote rol. Het heeft niet voor niets de bijnaam 'Country Music Capital of the World'. 

De stad is de laatste jaren enorm gegroeid. Wijken worden uit de grond gestampt en het centrum wordt volgebouwd met wolkenkrabbers. Overal zie je hoogwerkers en kranen. Jaarlijks neemt het inwoneraantal van Nashville fors toe.

Nashville is de hoofdstad van de staat Tennessee. Op een heuvel in het centrum vind je het statige Tennessee Capitol Building omringd door andere indrukwekkende gebouwen.

Broadway, waar de grootste concentratie aan café's is te vinden, ziet er nog hetzelfde uit als in het verleden. Ze zijn gehuisvest in oude panden versiert met kleurrijke neon signs. Het is hier dag en nacht druk.

Waar je ook bent in de stad, een plek waar muziek wordt gespeeld is nooit ver weg. Toch is Nashville niet alleen muziek. De stad is o.a. ook de thuisbasis van een aantal grote nationaal meetellende sportclubs en kent verschillende universiteiten. 

 

Een stukje geschiedenis

Tot het begin van de 18de eeuw werd wat wij nu kennen als Nashville bewoont door indianen.

Rond 1717 vestigde Franse bonthandelaren zich in het gebied. Een echte nederzetting werd pas in 1779 gesticht wat wij nu kennen als Fort Nashborough, genoemd naar generaal Francis Nash. Een paar jaar later, in 1784, werd de naam van de nederzetting verandert in Nashville.

In 1843 werd het benoemd tot de hoofdstad van de staat Tennessee.

Nashville heeft veel geleden onder de Amerikaanse Burgeroorlog. Door de strategische ligging aan de rivier de Cumberland en de spoorlijn die door de stad liep was het een belangrijke post voor de federale troepen.

Na de burgeroorlog krabbelde Nashville snel weer op. Binnen een paar jaar had de stad haar belangrijke scheepvaart- en handelspositie teruggewonnen en ook een solide productiebasis ontwikkeld. Tijdens deze florerende economische tijden werden grote gebouwen in klassieke stijl gebouwd. Deze zijn nog steeds te zien in de binnenstad.  

Een van die in klassieke stijl  gebouwde gebouwen staat in Centennial Park. Het is een replica op ware grootte van de Parthenon (een tempel uit Athene), gebouwd voor de Tennessee Centennial Exposition van 1897. In het gebouw vind je naast kunst ook een standbeeld van Athena van 13 meter hoog.

Net buiten de stad ligt Andrew Jackson’s Hermitage. Dit is de woonplaats van de zevende president van de Verenigde Staten. Het is nu een belangrijke toeristische attractie.

 

.

John Deigenthaler Pedestrian Bridge in de avond

Hohnny Cash en Patsy Cline museum in de binnenstad

De replica van het  Parthenon

Nashville nu

Vandaag de dag staat Nashville bekend om zijn muziek en entertainmentindustrie. Maar ook de gezondheidszorg, financiële diensten en onderwijs leveren een grote bijdrage.  De stad kent een aantal grote universiteiten.  

De centrale ligging van de stad maken het tevens tot een belangrijke distributie- en transportcentrum.

De stad groeit enorm. Hierdoor is het moeilijk woonruimte te vinden in de stad voor de vele die hier heen trekken. Waar mogelijk worden nieuwe wijken gebouwd. Waar je gaat, overal zijn bouwplaatsen te vinden.

Nashville eert het heden en het verleden. Dit zie je terug in de vele musea in de stad, of het nu gaat om historische gebouwen of de geschiedenis van bekende personen. Het is hierdoor een waar paradijs voor toeristen. 

 

 

Kleurige neon signs op Broadway

Skyline van de stad

Grand Ole Opry radio show

Muziek 

Muziek is belangrijk in Nashville. Dit komt mede door het Ryman Auditorium. Dit auditorum opende aan het einde van de 19de eeuw zijn deuren. Het werd al snel een van de belangrijkste auditoria van het land vanwege de geweldige natuurlijke akoestiek en de centrale ligging. In 1925 werd het nog bekender omdat radiostation WSM het auditorium koos als locatie voor de Grand Ole Opry-radioshow.

De Grand Ole Opry-radioshow draait nog steeds. Je kunt een opname bijwonen in het oude Ryman Auditorium of in het nieuwe, aan de rand van de stad gelegen, grote Grand Ole Opry gebouw. Wekelijks treden hier bekende en minder bekende artiesten op.

De stad biedt een platform voor aanstormende talent. Maar ook de grote musici zien Nashville als een belangrijke basis. In de stad zijn veel opnamestudio’s te vinden. Een grote concentratie van studio’s vind je in de wijk Music Row, waar de ene studio na de andere is gevestigd.

Een beroemde studio in deze buurt is RCA Studio B. Deze was ooit het centrum van muziek. Het werd gebouwd in 1957 door Dan Maddox. Vele beroemde artiesten zoals Elvis Presley, Dolly Parton en de Everly Brothers hebben hier opnames gemaakt.

In Nashville lijkt het vooral te gaan om country muziek. Niks is minder waar. Alhoewel deze muziekstijl een grote rol speelt vindt je elke muziekstijl terug in de stad, van klassiek tot rock ’n roll.

Bezienswaardigheden 

Op de kaart hieronder vind je de meest toonaangevende bezienswaardigheden van de stad. Klik op een icoontje voor meer informatie. Indien de bezienswaardigheid een eigen website heeft dan vind je hier ook de link naar de betreffende site. 

 

Uitleg iconen:


Handige links

 

Uitgaanskalender

 

Parkeren in Nashville

 

Tags, kijk voor ligging op de kaart:

Acklen, belmont, John Seigenthaler Pedestrian Bridge, rca, studio b, hatch, print, wildhorse, saloon, music city center, hall of fame, walk of fame, General Jackson Showboat, Imagine Recordings,Marathon village, Belle meade, state capitol, tennessee, Andrew Jackson’s Hermitage,Fort Nashborough, Battle of Franklin Trust, carnton, fort negley, ryman auditorium, Gaylord, grand ole opry, Bridgestone arena, Schermerhorn Sumphony Center,Rhinestone, Robert's Western World, tootsie's orchid lounge, The station Inn, Legends Corner, second fiddle, The Stage, Waylon Jennings, Layla's Bluegrass Inn, honky tonk, The Country Music Hall of Fame, Musicians Hall of Fame & Museum,Johnny Cash, Patsy Cline, Dolly Parton, Elvis Presley, Willie Nelson, Porter Wagoner, Webb Pierce, Barbara Mandrell, Kenny Rogers, Dottie West, Mel Tillis, Marty Stuart, Connie Smith, Ronnie Milsap, Jeannie Seely, David Frizzell, Shelly West, Lefty Frizzell,, George Jones, Parthenon, Frist Center, Visual Arts, Fisk University Galleries, Carl Van Vechten Gallery & Aaron Douglas Gallery, OZ Arts, Mary Hong, 21c Museum Hotel, Tennessee State Museum, Lane Motor Museum, Agricultural Museum