Home » Natuur » Capitol Reef National Park

Capitol Reef National Park

Capitol Reef National Park dankt zijn naam aan de grote witte rotsformaties die doen denken aan het  Amerikaanse Capitool in Washington . Het park bestaat uit veelkleurig zandsteen, omgeven door groene rivieroevers en woestijnvegetatie. Miljoenen jaren geleden is een grote plooi in  het zuidelijk deel van Utah in de aardkorst ontstaan die ook wel de Waterpocket Fold wordt genoemd. In Capitol Reef worden de spectaculaire geërodeerde verzamelingen van kleurrijke rotsen, grote rotsen, canyons en bogen, ontstaan door de Waterpocket Fold, beschermd. 

Het park bekijken

Vooral het noordelijk gedeelte van Capitol Reef is goed te bereiken met een auto. Er lopen twee belangrijke verharde wegen door het park waarlangs, op verschillende plekken parkeerplaatsen, zijn aangelegd. Hiervandaan kun je wandelingen maken en bijzondere plekjes bezoeken. Daarnaast zijn er nog een aantal onverharde wegen die je naar de meer afgelegen gebieden van het park leiden. Hiervoor is een 4WD nodig. Omdat de meeste toeristen geen 4WD hebben, beschrijven we de bezienswaardigheden langs deze wegen niet. We benoemen hieronder wel de plekjes die goed met de auto of wandelend te bereiken zijn.

Bezienswaardigheden in het park

Een aantal plekjes die goed te bereiken zijn met de auto of the voet worden hieronder beschreven. Het gedeelte van het park wat goed begaanbaar is is niet groot. Je kunt in een dag een goede indruk krijgen van wat er te zien is. Natuurlijk is het mogelijk om hier langer te verblijven. Als je alle wandelingen wilt doen dan is het waarschijnlijk een goed idee om hier een paar dagen voor uit te trekken.

 

The Scenic Drive. 
Deze bijna 13 km lange route voert je door het imposante landschap van het park. Langs de route kun je van het bijzondere uitzicht genieten of een wandeling maken. De NPS heeft een beschrijving van de route op hun site waarin je kunt lezen wat je onderweg kunt zien en doen. Trek voor het volgen van de route minimaal twee en een half uur uit.

Capitol Dome

Deze witte zandsteenformatie doet denken aan het Amerikaanse Capitool. Het park is deels vernoemd naar deze bezienswaardigheid. Het ligt in het Noordelijk deel van het park dat alleen is te bereiken met 4WD. Vind je het niet erg om deze berg van een afstandje te bekijken, stop dan op Highway 24.  Zie kaart voor locatie.

Petroglyph

Langs Highway 24 kun je via een boardwalk deze en andere panels zien waar zeer mooi bewaarde Petroglyphs zijn te zien, gemaakt door mensen die in deze regio leefden in de periode van 300-1300 jaar.

Chimey Rock

Een stop langs Highway 24. 

 

Foto door Chris Roundtree in opdracht van de NPS

Hickman Bridge

Via een route van 1.4 km, waar je ongeveer 122 meter naar boven klimt bereik je het eindpunt. Vandaar loop je dezelfde route weer terug. Totaal is de route dus 2.8 km lang.
De route start langs Highway 24. Het voert je door een landschap met canyons met als laatste stop Hickman Bridge, een formatie die ruim 40 hoog is en op natuurlijke wijze is gevormd tot brug. 

Fruita

Behunin Cabin