Home » Steden » Montgomery » Civil Rights Movement Montgomery

Civil Rights Movement Montgomery

First Baptist Church on Ripley Street

First Baptist Church op Ripley Street speelde een rol bij het organiseren van bijeenkomsten om de Montgomery Bus Boycott en Freedom Rides te plannen en te organiseren. De kerk werd belegerd door segregationisten omdat het werd gebruikt als een toevluchtsoord om Freedom Riders te beschermen. 
Klik hier voor de locatie

Rosa Parks Museum

Iets meer dan 200 meter van het Museum is een markering op de plek waar Rosa Parks de openbare bus instapte en waar ze werd gearresteerd omdat ze weigerde haar stoel op te geven aan een blanke passagier en zich te verplaatsen naar achterin de bus. Het Rosa Parks Museumvertelt het verhaal van Parks en de plaats die deze gebeurtenis inneemt binnen de Civil Rights Movement. Het museum is op zondag gesloten. 
Klik hier voor de locatie van de bushalte
Klik hier voor de locatie van het museum

Freedom Rides Museum

Dit busstation is gerestaureerd naar hoe het eruitzag in 1961 en is de locatie van de aanval op Freedom Riders toen ze aankwamen op het station.
Klik hier voor de locatie

Foto's: 1. Rosa Parks wordt geïnterviewd na de rechtzitting  2. The Civil Rights Memorial

 

Frank M. Johnson Jr. Federal Building and United States Courthouse

In dit gebouw legaliseerde rechter Frank Johnson Jr. de desegregatie van bussen in 1955 en oordeelde in 1965 dat de mars van Selma naar Montgomery legaal was en kon doorgaan. 
Rechter Johnson was een baken van hoop voor het Zuiden tijdens de meest turbulente jaren van de Civil Rights Movement. Hij zorgde voor landelijke richtljinen hoe te handelen met betrekking tot segregatie. Hij deed dit door zich expleciet uit te spreken m.b.t. onder anderen anti-segregationistische uitspraken over stemrechten en de behandeling in gevangenissen en discriminatie op het werk van de zwarte bevolking.
Het oorspronkelijke gebouw staat hier nog steeds; extra ruimte is later toegevoegd.
Een toekomstig initiatief, The Global Institute for Freedom and Justice, heeft zichzelf het doel gesteld op het doorgeven van kennis die te maken heeft met burgerrechten en mensenrechten. Meer informatie over dit onderwerp vind je op freedomandjustice.com.

Dexter Avenue King Memorial Baptist Church

De Dexter Avenue King Memorial Baptist Church ziet er nog net zo uit als toen Dr. Martin Luther King Jr hier predikte van 1954-1960.De kerk was de locatie van massabijeenkomsten om de beroemde Montgomery Bus Boycott te organiseren.
Klik hier voor de locatie

Civil Rights Memorial Center

“… until justice rolls down like waters and righteousness like a mighty stream.” Dr. King's beroemde parafrase van Amos 5:24 is gebeiteld in het zwarte graniet van het Civil Rights Memorial, een ontroerend eerbetoon aan degenen die stierven in de burgerrechtenstrijd tussen 1954 en 1968. 
Het memorial is ontworpen door de Vietnam Memorial architect Maya Lin in 1989. Het gedenkteken bevindt zich naast het Civil Rights Memorial Centre.  Bezoekers worden aangemoedigd om de gegraveerde namen van de martelaren aan te raken en na te denken over hun opofferingen. Het centrum omvat exposities, educatieve activiteiten en materialen, een theater en de Wall of Tolerance. 
Klik hier voor de website 
Klik hier voor de locatie

Alabama State Capitol

Aan het einde van de derde mars van Selma naar Montgomery verzamelden 25.000 mensen zich op de trappen van het Capitool om Dr. King zijn beroemde toespraak "How Long, Not Long." te horen. Het gebouw, dat het kantoor van gouverneur George Wallace huisvestte, is in zijn vroegere staat hersteld en ziet er precies zo uit als toen. Het gebouw is m.u.v. zondag, dagelijks geopend voor bezoekers.
Klik hier voor de locatie

Dexter Parsonage Museum

De gerestaureerde pastorie van de Dexter Avenue King Memorial Baptist Church ziet er hetzelfde uit als toen dr. Martin Luther King Jr. en zijn familie hier woonden tijdens het pastoraat van Dr. King van 1954-1960. De pastorie werd meerdere keren gebombardeerd tijdens de strijd voor burgerrechten, maar gelukkig raakte niemand gewond. 
Klik hier voor de website
Klik hier voor de locatie

Holt Street Baptist Church

Op de avond van 5 december 1955, in de nasleep van de arrestatie van Rosa Parks, verzamelden 5.000 mensen zich in de Holt Street Baptist Church. Ze vulden de kerk, het auditorium in de kelder en liepen zelfs naar buiten om de nieuw verkozen president van de Montgomery Improvement Association, dr. Martin Luther King Jr., te horen. Zijn ontroerende speech waarin actie zonder geweld werd bepleit, leidde tot de Montgomery Bus Boycott. 
Nu genaamd Holt Street Memorial Baptist, de kerk is vandaag de dag nog steeds actief binnen de Montgomery-gemeenschap, hoewel niet meer op de oorspronkelijke locatie.
Klik hier voor de locatie

City of St. Jude

De stad St. Jude is een campus met een middelbare school, een ziekenhuis en een kerk, en werd in 1934 gesticht door pater Harold Purcell met als doel "light, hope and dignity to the poor" te brengen. De City of St. Jude-campus organiseerde de Stars for Freedom-demonstratie in de nacht van 24 maart 1965, toen verschillende beroemdheden de vermoeide betogers op de laatste avond van de marsen van Selma naar Montgomery vrijwillig van entertainment verzag. 
Klik hier voor de website
Klik hier voor de locatie