Home » Steden » Montgomery

Montgomery

Montgomery is de hoofdstad van Alabama. Het heeft iets meer dan 200.000 inwoners en is daarmee geen grote stad. Het kent een rijk maar ook controversieel verleden. De Civil Rights Movement heeft hier een belangrijke rol gespeeld. Musea en gedenktekens herinneren aan deze strijd.  Het eerste Witte Huis van de zuidelijke confederatie staat in Montgomery en deze, net als andere gebouwen uit de tijd net voor en na de Amerikaanse burgeroorlog, zijn hier te zien. En dan zijn er nog Martin Luther King, Rosa Parks, F. Scott Fitzgerald en Hank Williams. Belangrijke historische persoonlijkheden die nauw verbonden zijn aan deze stad en waar je in musea meer te weten komt over hun werk en leven.

Alabama State Capitol

De State Capitol Building is waar de regering van de staat Alabama zetelt.  Het gebouw voltooid in 1851 is sinds 1960 een HIstoric Landmark. Het is vrij te bezoeken van maandag tot vrijdag. Op de zaterdag zijn er verschillende rondleidingen beschikbaar. Een bezoek aan de Governor's woning is ook mogelijk. Hier wonen de Governor of Alabama en zijn familie. Een bezoek is echter alleen mogelijk na reservering. Neem hiervoor contact op met het Montgomery Visitor Center.
Klik hier voor de ligging 

Foto's: 1. First White House of the Confederence.  2. Dexter Avenue King Memorial Baptist Church waar Martin Luther King predikte.

First White House 

First White House is het huis van de eerste en enige president van de zuidelijke confederatie, Jefferson Davis. Hij woonde hier in 1861.  Je kunt het 10 kamers tellende huis vrij bezoeken.  In de kamers zijn naast het originele meubilair ook persoonlijke items te zien van de Davis familie. Een bezoek aan het huis kan eenvoudig gecombineerd worden met een bezoek aan Alabama State Capitol en het Museum of Alabama. Het ligt precies tussen de twee gebouwen in.
Klik hier voor meer informatie 

Museum of Alabama

In het Alabama Department of Archives and History (ADAH) is het Museum of Alabama gevestigd. Meer dan 800 artefacten, honderden afbeeldingen en documenten en tweeëntwintig audiovisuele programma's vertellen het verhaal van de strijd over het land, de opkomst van een katoeneconomie, de burgeroorlog, industrialisatie, wereldoorlogen, burgerrechten, de race naar de maan en meer. Toegang is gratis. Het gebouw is naast de First White House en tegenover Alabama State Capitol gelegen.
Klik hier voor meer informatie

The Legacy Museum

The Legacy Museum is gevestigd in een oud pakhuis waar in het verleden slaven werden gehuisvest. Je wordt in het museum geconfronteerd met het leven van slaven die hier zonder enig menselijk mededogen naast goederen en vee werden opgeslagen om later verhandeld te worden. In de kelder ervaar je aan de hand van de ingerichte cellen, projectiebeelden en geluiden hoe het in een pakhuis er aan toe ging. Je hoort stemmen, jong en oud, verhalen vertellen die bezoekers in staat stellen om op verschillende manieren te begrijpen hoe de slavenhandel tot slaaf gemaakte mensen heeft beïnvloed.
Klik hier voor meer informatie

The National Memorial for Peace and Justice

The National Memorial for Peace and Justice

The National Memorial for Peace and Justice is een plek die herdenkt dat mensen vanuit heel Amerika zonder enige andere reden dan op basis van hun afkomst, zijn gelyncht. De site bevat een plein met 800 bijna twee en halve meter hoge stalen peilers die de slachtoffers herdenken en de provincies en staten symboliseren waar deze lynchpartijen hebben plaatsgevonden.
Klik hier voor meer informatie.

Old Alabama Town

Old Alabama Town bestaat uit volledig authentieke huizen uit de 19e en de vroege 20e eeuw, gered van de sloop, zorgvuldig gerestaureerd en heropend voor het publiek als een historisch museum. In Old Alabama Town leer je hoe vroege Amerikanen van alle achtergronden in Centraal Alabama woonden en werkten.
Klik hier voor meer informatie

Downtown Montgomery

Wright Brothers Park

Wright Brothers Park, voorheen bekend als Overlook Park, biedt een prachtig uitzicht op de Alabama River en de omgeving.
Klik hier voor meer informatie

Museum of Fine Arts

Het Montgomery Museum of Fine Arts heeft een collectie van ongeveer 4000, voornamelijk Amerikaanse, kunstwerken uit de achttiende eeuw tot de eenentwintigste eeuw.
Klik hier voor de ligging.
Klik hier voor meer informatie

Hank Williams museum en graf

Country legende, Hank Williams,  heeft in Montgomery een museum die in het teken staat van zijn korte maar legendarische leven.  Alhoewel Hank Williams niet geboren is in Montgomery maar in een stadje in het zuiden van de staat, wordt hij gezien als een echte zoon van Alabama. Hank Williams was verslaafd aan drank en drugs. Hij overleed aan een overdosis drugs op 29 jarige leeftijd. Een van de nummers waar hij enorm bekend mee werd is Lovesick Blues. Het Hank Williams Museum ligt in Downtown Montgomery .  Zijn graf is te vinden op Oakwood Cemetary . 
Klik hier voor de locatie van het museum.
Klik hier voor de locatie van de Hank Williams Memorial & Gravesite. 

Scott & Zelda Fitzgerald Museum

In dit huis hebben de beroemde schrijver F. Scott Fitzgerald en zijn vrouw Zelda kort gewoond. Montgomery was de geboorteplaats van Zelda. Tijdens het verblijf in dit huis schreef hij een gedeelte van zijn novel  'Save Me The Waltz '. Het huis is op maandag gesloten, de overige dagen is het open voor publiek. Wil je in het huis overnachten, dat kan. Kamers zijn te boeken via AirBnB.
Klik hier voor de locatie
Klik hier voor meer informatie

Montgomery Zoo

Niet ver van downtown Montgomery ligt deze dierentuin. Je vind hier meer dan 500 dieren afkomstig uit vijf continenten. 
Klik hier voor de ligging.
Klik hier voor meer informatie

Scott & Zelda Fitzgerald Museum

Civil Rights Movement

De hoofdstad van Alabama vertegenwoordigt een belangrijke plaats in de strijd om stemrecht, waarbij het Alabama State Capitol Building heeft gediend als het eindpunt van de derde mars vanuit Selma voor deze strijd. Maar de betekenis van Montgomery is veel meer dan die van het iconische Capitool. In deze stad kun je niet alleen musea en gedenktekens bezoeken ter nagedachtenis aan de Civil Rights Movement, maar je kunt ook de kerk van Dr. Martin Luther King Jr. verkennen, de plaats waar de arrestaties van Rosa Parks plaatsvonden en het gerechtsgebouw van rechter Frank M. Johnson Jr. Dat deze drie opmerkelijke leiders in Montgomery woonden, markeert de stad verder als een belangrijke plek voor de beweging van de burgerrechtenbeweging.
Klik hier voor meer informatie

Foto van The National Memorial for Peace and Justice gemaakt  door  Ron Cogswell